Etalage in Venetië
Apollo en Dionysos
In het oude Griekenland kende men twee goden die elkaars tegenstrevers waren. Apollo was de god van orde en harmonie, Dionysos stond voor de verwarrende kant van het bestaan. Hoe zit dat bij mediteren? Doen beide goden mee?
lees verder
Het kwetsbare nu
Er heerst op het schilderij van Monet een sfeer van nu, alleen maar nu. Indringend zo'n winterochtend, om stil van te worden. Een meditatief moment bij uitstek...
lees verder
Aards mediteren met Heidegger
Heidegger is de filosoof van het existentialisme. In zijn hoofdwerk Sein und Zeit bepleit hij een open opstelling naar bestaansvragen rond eindigheid en noodlot. Aards mediteren sluit daar mooi op aan.
lees verder
Stilte
Stilte…
Bij mediteren valt vaak het woord stilte. We gebruiken het woord gemakkelijk. Maar waar staat het voor? Het heeft iets ongrijpbaars, als natte zeep glipt het tussen je vingers. Lees en zoek mee naar zinnen over stilte. Bedenk ook je eigen herinneringen aan stilte.
lees verder
Rembrandt_-_The_Philosopher_in_Meditation
Licht en donker
Wat gebeurt er eigenlijk tijdens mediteren? Bij die vraag staan we stil. We laten ons daarbij inspireren door het schilderij van Rembrandt 'De filosoof in meditatie'. Mediteren kent 'licht en donker' net als het schilderij van Rembrandt.
lees verder
Humanistische levenskunst en meditatie
Wat hebben humanistische levenskunst en mediteren met elkaar gemeen? Voeden die twee elkaar? Een aardse meditatievorm sluit goed aan bij het beoefenen van humanistische levenskunst.
lees verder
Ecologie van de aandacht
We worden dagelijks overspoeld door een wirwar aan prikkels. Een oceanische hoeveelheid informatie overstroomd ons. Overal verlokkingen en verleidingen. Ga er maar aan staan! Kan mediteren het tij enigszins keren?
lees verder
Metz
Mediteren: oefenen in kleinkunst
Rituelen zijn zo gek nog niet. Het zijn terugkerende gewoontes met een meerwaarde. Ze geven structuur in de onoverzichtelijkheid van het leven. Mediteren ís zo'n ritueel. Een aanrader!
lees verder